Ana sayfa Medya

Organik Gübre Nedir?

Bloglar

Toprağın yapısını bozmadan bitkiye aktarılan gübre çeşidine organik gübre denir. Bulundurduğu bileşenler sayesinde toprağa ve bitkiye direnç verir, hasadın verimini arttırır. Ekilen mahsule göre toprağın gübre ihtiyacı değişkenlik gösterebilmektedir. Organik gübrenin bileşeni, hızlı bir şekilde çözünmez. Yavaş yavaş bitkinin köklerine salınarak sağlıklı bir büyüme süreci sağlar. Bitkisel atıklar, hayvan gübreleri gibi ham maddeler, organik gübrenin kaynağıdır. Tarımda verimli bir sürdürülebilirlik için bu gübre çeşidine oldukça ihtiyaç duyulmaktadır. 

Organik Gübre Çeşitleri

  • Çiftlik Gübresi: Hayvansal üretimin yoğun olduğu bölgelerden elde edilen organik gübre çeşididir. Su tutma kapasitesi fazla olduğu için toprağın PH ve tuz dengesini sağlar.
  • Yeşil Gübre: Toprağı en çok azot ve organik maddelerle doyuran madde gübre çeşididir. Humus açısından zengin olan topraklarda denge sağlar. Toprağın hava ve su dengesini düzenler. Baklagillerin ekim ve sürüm süreçlerinden elde edilir.
  • Kompost Gübre: Bitkisel atıkların çürütülmesiyle elde edilen kompost gübre, organik madde açısından oldukça zengindir. Evsel atıklardan kolayca ayrıştırılabilir olmasıyla ön plana çıkmaktadır.
  • Yosun Gübresi: Deniz yosunundan elde edilen bu gübre çeşidi, bitkiyi stresten arındırmada oldukça başarılıdır.

Organik Gübrenin Faydaları

  • Organik maddeler içerdiği için toprağın yapısını bozmaz ve uzun süreli olarak verimi arttırır.
  • Toprağın hava almasını sağlayarak bitkilerin kök gelişimini destekler.
  • Topraktaki demiri çözündürerek bitki ile uyumlu hale getirir.
  • Faydalı mikroorganizmaların çoğalmasını sağlar.
  • Bitkilerin hastalıklara karşı bağışıklığını güçlendirir.
  • Azot miktarını dengeli bir şekilde dağıtır.
  • Zararlı madde içermediği için sürdürülebilir tarıma uygun bir gübre çeşididir.

Organik Gübre Nasıl kullanılır?

Toprağı İyi Tanıyın: Toprağın yapısını bilmek, alacağınız verimi de etkilemektedir. Gübreyi uygulamadan önce toprağı havalandırmayı ve sürmeyi unutmamalısınız. Unutmayın, gübre ne kadar homojen dağılırsa o kadar çok verim elde edilir.

Gübre Miktarı: Gübre elbette verimi arttıracaktır fakat dozunda gübreleme yapmak en önemlisi. Gübre üreticisinin önerdiği miktarda gübreleme işlemi yapmanız en sağlıklısı olacaktır. Her toprak yapısı ve bitki çeşidinin ihtiyacı olan gübre miktarı değişkenlik göstermektedir.

Gübre Mevsimi: Gübreden maksimum verim almak için mevsime dikkat etmelisiniz. Organik gübre için en iyi gübreleme mevsimi, ilkbahar ve sonbahardır. Bitkilerin büyüme dönemine denk gelen gübreler, maksimum verim sağlar.

Gübrenin Uygulaması: Toprağa serpilen gübreyi mutlaka karıştırmalısınız. Bitkilerin kök bölgelerine doğru gübreyi serpmeniz daha verimli bir sonuç almanızı hızlandırır.

Sulama: Gübreleme işleminden sonra bitkinin su ihtiyacı artar. Hem gübrenin daha çok nüfuz etmesi hem de bitkinin gübreden kaynaklı su ihtiyacını karşılamak için sulama yapılmalıdır.

Organik Gübre Fiyatları

Organik gübre fiyatları, her çiftçiyi, tarım ürünü üreticisini doğrudan etkilemektedir. Ham madde maliyetleri ve gübrenin çeşidi fiyat skalasını değiştirmektedir. Aynı zamanda üretim sürecindeki gübre kalitesi, lojistik maliyetler gibi etkenleri de göz ardı etmemek gerekir. Toplu gübre alımlarında tasarruf etmeniz mümkün olabilir. Bütçenize en uygun organik gübre çeşitleri ve aklınıza takılan sorular için her zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.