DÜNYA STANDARTLARINDA ÜRETİM

Sector Tarım, yeni kurduğu akıllı üretim tesisinde otomasyona dayalı Avrupa standartlarında üretim gerçekleştiriyor.


Anadolu'dan bir marka olarak dünyanın birçok ülkesinde ihracat yaparak Türkiye'de sektöründe önemli bir yer edinen Sector Tarım, yeni kurduğu akıllı üretim tesisinde otomasyona dayalı Avrupa standartlarında üretim gerçekleştiriyor.1998 yılı ziraat fakültesi mezunu 3 gencin büyük hayalleri, azimleri, kendilerine ve özellikle ülkelerine duydukları güvenle bugünlere geldiklerini belirten Sector Tarım Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Kunduracı, "2002 yılında bitki besleme ilaçlarının satışı ile sektöre giriş yaptık" dedi. Piyasanın kendilerini kabullenmesi için 3 zorlu yıl geçirdiklerini kaydeden Kunduracı, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki boşluğun bitki beslemede kaliteli ürün olduğuna karar verdik. 2006 yılında İspanyol firmasıyla anlaştık ve İç Anadolu Bölgesi'nde ilk ithalat yapan firma olduk. Kısa zamanda Türkiye'de tüm bölgelere ulaştık. 9 tane firmanın ithalatını yapmaya başladık. 2009 yılında Türkiye de sıvı gübre ithalatçı da birinci olduk. Türk çiftçisinin ihtiyacı olan tohum ve ilaç grubuna da girmeye başladık. Dünyanın çok önemli ilaç ve tohum firmalarının ilaçlarını Türk çiftçisiyle buluşturmaya başladık. Şu anda bitki besleme, tohum ve ilaç gruplarında 19 tane çözüm ortağımız var."

"İthalatımızın büyüklüğü ve dövizimizin dışarıya çıkmasından duyduğumuz rahatsızlık dolayısıyla 2010 yılında kendi üretim tesisimizi kurmaya karar verdik" diye konuşan Kunduracı, "Fizibilite çalışmaları yapmaya başladık ve sermaye yapımızı oluşturarak 2014 yılında Konya 4.OSB'de şu an faaliyet gösterdiğimiz tesisimizin ilk taşını koyduk. 2016 yılının ilk aylarında Avrupa Birliği normlarına uygun tesisimizi devreye aldık. Sector Tarım Akıllı Üretim Tesisi, hammaddenin girişinden ürünün sevkiyatına kadar üretimin her aşamasında kaliteye önem veren bir sisteme sahiptir. Akıllı Üretim Tesisi'miz çevreye ve insana saygılı bir üretim modeli içerisinde ve Avrupa Birliği normlarında inşa edilmiş Türkiye'nin en modern tesislerinden biri olmuştur. Yaklaşık 20 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirmiş olduk. Tesisimiz kurulduktan sonra yabancı ortaklar talip oldu ancak biz istemedik. İlerleyen yıllarda tesisimizi daha da büyütme projelerimiz var. 2017 yılında 5. OSB'de yeni bir fabrika kurmayı düşünüyoruz ve belki bu aşamada yabancı ortaklık düşünebiliriz" dedi.

2018 hedefi; 101 mühendisle çalışmak

300 çeşidin üzerinde ürün elde ettiklerini ifade eden Kunduracı, "8 bin 400 ton sıvı bitki besleme üretim, 9 bin 600 ton katı toz üretim kapasitesine sahibiz. Şuan tesisimizde yüzde 50 kapasite ile çalışıyoruz. Yeni kurduğumuz kimya laboratuvarımızı da devreye aldığımızda bünyemize 250 yeni çeşit ürün daha katacağız" şeklinde konuştu. Türkiye genelinde 24 distribütörleri, bin 450 bayileri bulunduğunu anlatan Kunduracı, "Bu sistemi 11 bölge müdürümüz ve 24 mühendis ile sağlıyoruz. 2018 yılında 101 mühendis sayısına ulaşmayı hedefliyoruz" aktarımında bulundu.

Hedef, üretimin yüzde 52'sini ihracata göndermek

Avrupa'dan 17 ülke ile anlaşma yaptıklarını ve 2017 yılı Haziran ayında bu ülkelere ihracat yapmaya başlayacaklarını belirten Fuat Kunduracı, "Avrupa ülkeleri ile çalışmak için bu tesisi kurduk. Azerbaycan, Kırgızistan, İran, Irak ve Türkistan gibi ülkelere ihracatımız var. Avrupa ve Asya pazarında büyük işler yapabileceğimize inanıyoruz. Şu an üretimimizin yüzde 10'unu ihracata gönderiyoruz. 2 yıl içerisinde üretimimizin yüzde 52'sini ihraç eder hale gelmeyi hedefliyoruz. 2 yıl içerisinde 24 yurtdışı fuara katılım göstereceğiz. Çin, Fas, Lübnan gibi ülkelerde tarım fuarlarına katılacağız" dedi.

(İŞ'TE KOBİ HABER MERKEZİ)